Een zorgtuin aanleggen als investering in zorgkwaliteit

Groen geneest! Daarom is een zorgtuin aanleggen een investering in zorgkwaliteit. Uit een buitenruimte van een zorginstelling valt namelijk veel meer te halen dan enkel een mooi rozenperkje om langs te wandelen. Een goed en vooral groen ingerichte buitenruimte biedt ontspanning, maar kan ook therapeutisch werken. Buitenlucht draagt bij aan een goede zorg, dat is algemeen bekend. BTL kan adviseren over het optimaliseren van de buitenruimte bij een zorginstelling. Verder kan BTL zorgtuinen realiseren en beheren. 

Groen, veiligheid, toegankelijkheid, afleiding en therapie: dit zijn de 5 elementen die een bezoeker in de zorgtuin kan vinden. Deze 5 elementen zijn de uitgangspunten voor het ontwerp van een zorgtuin door BTL. Voldoende groen is er het hele jaar door in deze tuin te vinden. Het is een veilige omgeving die ook voor mensen met een beperking toegankelijk is. Een zorgtuin is zo naast een stukje therapie een beetje afleiding. Mensen ondergaan soms nog behandelingen of moeten erg wennen aan het wonen in een instelling. Een tuin waar je je kunt terugtrekken in de buitenlucht, is dan letterlijk een verademing.

Van zorgtuin naar doetuin

Zo realiseert BTL zogenaamde doetuinen. Dit is een zorgtuin die naast voor ontspanning zorgt, ook tot de nodige inspanning uitdaagt. In de tuin zijn diverse beweegtoestellen geplaatst. Zo kan door bewoners dicht bij huis op een laagdrempelige manier toch genoeg bewogen worden. Het is bovendien een veilige omgeving. De beweegtoestellen worden in het ontwerp omringt door groen zodat een groene beweeg- en revalidatieruimte ontstaat. BTL laat zich bij de aanleg van een zorgtuin graag inspireren door de bewoners van een zorginstelling zelf. Wat vinden zij prettig om buiten te doen, wat maakt voor hun een buitenruimte compleet? BTL probeert hun wensen in de realisatie van een zorgtuin terug te laten komen.